A face afaceri este o meserie ca oricare alta, ai talent, ai cunoștințe, ai metode, ai voință, practic, tot ce este valabil pentru o meserie este valabil si pentru a face afaceri. Ponderea fiecărui element poate varia, in funcție de situație, dar per total contează toate elementele.
Se știe ca antreprenorii, prin natura lor, sunt cei talentați în a face afaceri, și, multe teorii de bună administrare a afacerilor se bazează pe succesul unor astfel de antreprenori. Dar când vorbim de sustenabilitate unei afaceri, vorbim de capacitatea afacerii de a genera valorare pentru perioade mai lungi de timp și pentru o varietate mai mare de beneficiari, sau stakeholderi, cum este noțiunea recunoscută la nivel internațional.
Dacă am considera administrarea afacerii ca un “idiom” atunci am putea spune că alfabetul începe de la litera C, pentru ca 3 cuvinte stau la baza succesului in afaceri: Contextul, Conștientizarea si Comunicarea.
Contextul este un set de date, o situație care există și față de care orice firmă se poziționează, prin elemente care sunt sau nu în controlul unei firme. În general contextul extern, dat de riscuri și oportunități strategice, precum riscuri geopolitice, de reglementare, tehnologice, sociale) nu este controlabil, în timp ce contextul intern (e.g. punctele forte și slabe ale organizației) este. Atât contextul extern (necontrolabil) cât și contextul intern (controlabil) coexistă într-o formă situațională. Fără a intra aici în teoria forței situaționale pentru care există studii și analize academice (e.g. Lewin 1939, Meyer at al 2010, 2014, si Mischel 1968) ce consider că este important de înțeles este capacitatea de a Conștientiza contextul. Și aici vorbim de doua puncte principale ale conștientizării, unde suntem și unde ne dorim să fim, în termeni simpli Punctul A și Punctul B, cu un proces de definire și implementare a parcursului dintre cele două puncte.
O dată înțeles Contextul extern, te poți analiza mai ușor în interiorul tău ca organizație, evaluându-te comparativ cu reperele externe."
Dacă pentru firmele mari (e.g. marile corporații) a devenit din ce în ce mai normal să-și definească un scop, o ‚Stea a Nordului’ și să își planifice și călătoria spre destinație (e.g. obiective finale, parteneri, repere, resurse etc) pentru firmele mici acest proces pare un lux incompatibil cu nevoile existențiale ale firmelor, de cele mai multe ori de natura supraviețuirii. Adevărul este că toți ajungem undeva, cândva diferența o face cum ne organizăm călătoria.
O înțelegere mai bună a Contextului, prin acoperirea unui spectru mai larg de aspecte decât cel al operațiunilor zilnice (cele ce asigură supraviețuirea) este de natură a Conștientiza în egală măsură Provocările și Oportunitățile (interne ți externe), și în consecință de ajuta la definirea Punctului A și Punctului B: unde sunt și unde pot și unde vreau să ajung.
Și pentru aste este nevoie și de un proces de auto-reflecție. De multe ori aud: „asta nu este pentru mine, asta nu mi se aplică, eu am alte griji....” dar dacă înțelegi contextul general, și analizezi mai bine de ce nu este pentru tine, sau altfel spus, care sunt provocările, poți ajunge la concluzia că poate fi pentru tine, și chiar mai mult, poți face lucrurile mai bine decât alții, adică ai un avantaj competitiv.
Un exemplu pe care îmi place să-l dau este legat de provocările legate de accesul la resursa umană. De foarte puține ori am auzit că nu există un risc legat de resursele umane, fie el operațional (accesul imediat la resursa potrivită, fluctuațiile de personal etc) sau strategic (evoluții demografice sau cerințe de abilități profesionale specifice, pe cale de dispariție sau dimpotrivă noi). La nivel mondial, accesul la resursa umană potrivită este una din top 5 provocări pentru majoritatea firmelor din economiile de piață / democratice. Este o problemă reală cauzată de multe elemente, și prezentă pe lista de priorități ale politicilor europene și ale multor firme. Dacă ești conștient de complexitatea provocării și de acțiunile celor care împărtășesc aceiași provocare, automat îți îndrepți eforturile pe soluții similare de eliminare a riscului. Cât crezi ca e doar problema ta, sau a specificului zonei, sau industriei, ești mai mult înclinat spre acceptarea fatidicului...e ca și când accepți o soartă, ceva cu care nu te poți lupta. Atunci când înțelegi normalitatea fenomenului e mai ușor să te orientezi spre soluții.
O dată înțeles Contextul extern, te poți analiza mai ușor în interiorul tău ca organizație, evaluându-te comparativ cu reperele externe.
Desigur, scopul oricărei afaceri este performanță financiară, pentru că altfel nu ar fi societăți comerciale, ci alt tip de entitate. Dar performanța financiară are multe valențe, depinde din nou, de Context. Pentru unele afaceri performanța este legată strict de satisfacerea nevoilor acționarilor, pentru altele performanța financiară este legată de îndeplinirea unor indicatori comerciali și pentru alții chiar și de îndeplinirea unor indicatori de sustenabilitate. Există multe situații, important este înțelegerea și asumarea lor, Conștientizarea lor.
Acum, știm unde ne aflăm și unde ne dorim sau ne propunem să ajungem, și ăsta este momentul în care Comunicăm cu partenerii noștri de drum, echipa de leadership, colegii din structurile de execuție, clienții, furnizorii, partenerii, comunitate locală. Dar această comunicare, pentru a fi eficientă, trebuie să îndeplinească trei condiții de bază: (i) să fie un proces reciproc, inclusiv, prin care feedback-ul să fie căutat și valorificat de la toate părțile implicate (i.e. puterea inteligenței colective), ii) să fie continuu, procesul de colectare și asimilare de feedback nu trebuie să se oprească după definirea călătoriei inițiale, ci trebuie să fie un proces continuu, si iii) trebuie să fie transparent, adică trebuie să ofere acea claritate și vizibilitate necesare atragerii de resurse valoroase (idei, talente, reputație, încredere) resurse care la rândul lor generează performanță și sustenabilitate.
În câteva rânduri, Conștientizarea, Contextului și Comunicarea 1 sunt elementele care definesc destinația si influențează într-un mod sustenabil performanta, ajutând firmele sa se bucure de un parcurs de succes.
1. Pentru alte aplicații ale literei C în alfabetul de afaceri, recomand modelul decizional de luare a deciziilor “5C”, definit de Patrick Dunne, în fantastica sa cartea: „Boards” (Dunne, Patrick, Boards, ediția a 2a, 2021, Governance Publishing and Information Services Ltd).